Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Klaipėdos SGD terminalo pajėgumai pilnai rezervuoti iki dujų metų pabaigos

Klaipėdos SGD terminalo klientai pilnai rezervavo SGD terminalo išdujinimo pajėgumus šiems dujų metams, tai yra, iki rugsėjo 30 dienos. Gavus naujausias klientų užklausas, iš viso einamiesiems dujų metams yra užsakyta 23,9 TWh Klaipėdos SGD terminalo pajėgumų.


Per 2021 m. vykusią metinę pajėgumų skirstymo procedūrą 2021 m. spalio 1 d. prasidėjusiems dujų metams iš anksto buvo užsakyta 8,9 TWh SGD terminalo išdujinimo pajėgumų.


Šių metų kovo – rugsėjo mėnesiais SGD terminale Klaipėdoje numatoma priimti 20 didelės apimties SGD krovinių ir atlikti 1 perkrovos operaciją. Visi suplanuoti krovinių priėmimo langai numatyti didiesiems dujovežiams, atgabenantiems ne mažesnius nei 138 tūkst. kub. m. SGD krovinius.


„Pastebimai išaugusį susidomėjimą SGD terminalo paslaugomis lėmė du veiksniai. Visų pirma, dėl karo Ukrainoje Baltijos regione veikiančioms įmonėms tapo dar svarbiau užsitikrinti patikimą alternatyvų dujų tiekimo šaltinį. Be to, paskelbta ir ankstesnė Lenkijos-Lietuvos dujotiekio (GIPL) jungties veiklos pradžia, kuri sudaro galimybių verslui pasinaudoti naujomis atsirandančiomis galimybėmis. Verta pažymėti, kad nors terminalo pajėgumai jau pilnai rezervuoti, tačiau to nespėję padaryti rinkos dalyviai gali tarpusavyje susitarti dėl terminale išdujintų dujų kiekių įsigijimo ar mainų sandorių, arba įsigyti terminalo pajėgumų antrinėje rinkoje. KN, savo ruožtu, taip pat vertina papildomas terminalo veiklos galimybes, kad atlieptume besikeičiančią rinkos paklausą“, – sako Mindaugas Navikas, KN Komercijos direktorius.


Pasak KN Komercijos direktoriaus Mindaugo Naviko, atsižvelgiant į išaugusius rinkos dalyvių poreikius, šiuo metu vertinama, kaip optimizuoti krovinių priėmimo procesus, kad iki dujų metų pabaigos SGD terminale būtų galima priimti papildomus SGD kiekius. Taip pat svarstoma dėl galimybių ilguoju laikotarpiu išplėsti Klaipėdos SGD terminalo techninius išdujinimo pajėgumus nuo esamų 3,75 mlrd. kub. m. iki 5 mlrd. kub. metrų.


KN pajėgumus skirsto pagal Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos ir bendrovės suderintas, patvirtintas ir viešai paskelbtas Naudojimosi SGD terminalu taisykles.


Metinis ir mėnesinis į terminalą pristatomų SGD krovinių grafikas skelbiamas ir pagal realią situaciją atnaujinamas KN interneto svetainėje.