Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

"Ignitis renewables“ – naujas Lietuvos jūrinio klasterio partneris tvarios energetikos srityje

Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ tapo Lietuvos jūrinio klasterio nare. Platforma šiuo metu telkia 11 partnerių, kurie atstovauja platų jūrinės inovacijų ekosistemos dalyvių spektrą, įskaitant mokslo institucijas, inžinerines įmones, skaitmenizacijos ir automatizacijos sprendimų ekspertus.


„Džiaugiamės tapę klasterio nariais ir tikimės produktyvaus bendradarbiavimo. Kitąmet bus skelbiamas konkursas dėl pirmojo vėjo jėgainių parko Baltijos jūroje įrengimo, kuriam atsakingai ruošiamės, todėl mums itin svarbūs ryšiai su visomis suinteresuotomis šalimis“, – sako „Ignitis renewables“ Jūrinės energetikos plėtros vadovas Vytautas Rimas. 


Dalyvaudama klasterio veikloje, ypatingą dėmesį įmonė planuoja skirti vėjo jėgainių jūroje įrengimo ir eksploatavimo kompetencijų ugdymui bendradarbiaujant su mokslo ir švietimo įstaigomis. Taip pat „Ignitis renewables“ šioje platformoje fokusuosis  į vietinės tiekimo grandinės parengimą siekiant tinkamai ir laiku prisidėti prie šio Lietuvai ypač svarbaus projekto įgyvendinimo.

„Būdami „Ignitis grupės“ dalimi, esant poreikiui pritrauksime ir papildomas mūsų ekspertų sukauptas kompetencijas, kurios galėtų padėti įgyvendinti ir kitokių tematikų projektus, prie kurių prisideda klasteris – vienas pavyzdžių galėtų būti planuojama Klaipėdos uosto elektrifikacija“, – pažymėjo V.Rimas.


Klasterio veiklą koordinuojančio Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (KMTP) plėtros vadovo Andriaus Sutniko teigimu, jūrinės vėjo energetikos potencialo įgalinimas šiuo metu yra viena svarbiausių veiklos krypčių. „Jūrinė vėjo energetika yra galimybė Klaipėdai ir visai Lietuvai. Sėkmės istorija neįmanoma be stiprių verslo ir mokslo partnerysčių – tik jas plėtojant vyksta dinamiški žinių ir kompetencijų mainai, gimsta idėjos aukštos pridėtinės vertės paslaugų ir produktų kūrimui. Visa tai stiprina įmonių konkurencingumą, prisideda prie naujų darbo vietų kūrimo, regiono svorio ir patrauklumo plačiąja prasme“, – akcentavo A.Sutnikas.
 

Tikimasi, kad planuojama vėjo jėgainių jūroje statyba suteiktų postūmį Klaipėdos uoste kurti šiai infrastruktūrai reikalingos priežiūros bazę, identifikuoti naujas verslo nišas, susijusias su jėgainėms reikalingų komponentų surinkimu ar net gamyba, logistika, technine priežiūra. Manoma, kad vėjo jėgainių parkas sukurs apie 1 400 tiesioginių ir šalutinių darbo vietų.
 

Lietuvos jūrinis klasteris ir KMTP drauge su partneriais apie šias galimybes aktyviai pasisako įvairiais formatais: organizavo tarptautinę konferenciją „Offshore Klaipėda“ ir kitus renginius, dedikuotus jūrinei vėjo energetikai, ši tema taip pat buvo įtraukta į mėlynosios ekonomikos profesionalus auginančios „Blue Growth Leaders Academy“ programą Klaipėdos universitete.
 

Būtinybė užtikrinti sąlygas Lietuvos jūrinei pramonei dalyvauti tiekimo grandinėse plėtojant strateginius jūrinės vėjo energetikos projektus taip pat įtvirtinta klasterio bei jo partnerių parengtoje rezoliucijoje „Dėl Lietuvos jūrinės ekonomikos konkurencingumo didinimo“, kuri šių metų gegužės 20 d. buvo pristatyta LR Seime.

 

Trumpai apie Lietuvos jūrinį klasterį
 

Organizacijos nariai - Klaipėdos universitetas, Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla, Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas, „Bega“, „Vakarų laivų gamykla“, „Passer Sidc“, „Klaipėdos nafta“, „Schneider Electric“, „Emerson“, šiemet prisijungusios kompanijos „RWE Renewables“ bei „Ignitis renewables“.
 

Verslo ir mokslo bendradarbiavimo platforma palaiko glaudžius ryšius su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, Lietuvos laivų savininkų, Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijomis bei kitais partneriais Lietuvoje ir užsienyje.
 

www.maritimecluster.lt       LinkedIn