Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Vyriausybė patvirtino reikalavimus jūrinio vėjo parko vystytojams

Trečiadienį Vyriausybei patvirtinus vietą Baltijos jūroje plėtoti jūrinio vėjo elektrinių parką ir reikalavimus konkurso dalyviams, kovo 30 dieną Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skelbs konkursą vystytojui atrinkti.
 

„Elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių išteklių leidžia mums kryptingai artėti prie Lietuvos energetinės nepriklausomybės. Šalia jau statomų ar planuojamų vystyti saulės ir vėjo elektrinių parkų sausumoje, turime išnaudoti ir jūrinio vėjo potencialą. Vien įgyvendinę du jūrinio vėjo parko projektus pasigaminsime pusę dabar valstybei reikalingos elektros energijos poreikio, kartu ir mažesnes kainas gyventojams”, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys. 

Pasak jo, jūrinio vėjo energetika uždengs paskutinę skylę vietinės generacijos trūkume ir sąlygos milžinišką vietinės žalios energijos augimą.
 

Lietuvos teritoriniuose vandenyse Baltijos jūroje beveik 36 km atstumu nuo kranto 700 MW leistinos generuoti galios jūrinio vėjo parkas turėtų atsirasti iki 2028 metų. 
 

Vyriausybė patvirtino reikalavimus dalyvių finansiniam pajėgumui, patirčiai vykdant tokio pobūdžio projektus, numatyti įpareigojimai aplinkai apsaugai ir indėlis pajūrio bendruomenei. Šie reikalavimai bus įtraukti į aukciono sąlygas būsimiems jūrinio vėjo elektrinių parko vystytojams. Konkursą laimės vystytojas, kuris pasiūlys didžiausią vystymo mokestį valstybei.
 

Vyriausybės sprendimu, būsimųjų aukciono dalyvių vidutinės trejų metų pajamos turės būti ne mažesnės kaip 250 mln. eurų per metus, o nuosavas kapitalas – ne mažesnis kaip 20 proc. projekto vertės. Be to, vystytojas turės pateikti įrodymų, kad jūroje yra įgyvendinęs ar yra įgijęs teisę plėtoti bent vieną projektą, kurio galia yra ne mažesnė kaip 150 MW. 
 

Patvirtintais reikalavimais numatytas skatinimas jūrinio vėjo elektrinių parko statybų metu mažinti klimato kaitą skatinančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisiją. Ne mažiau nei 3 proc. parko statybos darbų turės atlikti mažos ir vidutinio dydžio įmonės.
 

Konkurso laimėtojas turės skirti ne mažiau kaip 5 mln. eurų sumą aplinkos apsaugos Lietuvos jūrinėje teritorijoje tikslais. Pastačius jūrinio vėjo elektrinių parką, vystytojas bus įpareigotas kasmet šalia parko esančių savivaldybių bendruomenėms skirti įmoką (1 eurą už 1 MWh pagamintos elektros energijos). Preliminariais vertinimais, per metus ši suma gali siekti maždaug 3 mln. eurų.
 

Vystytojas turės atlikti visus reikalingus tyrimus, poveikio aplinkai vertinimą ir kitus reikalingus veiksmus parko vystymui. Taip pat konkurso nugalėtojas bus atsakingas už prisijungimą prie elektros perdavimo tinklų sausumoje ir už pagamintos elektros energijos sukeltą disbalansą. 
 

Dar vieną konkursą jūrinio vėjo parko vystymui Lietuvos teritoriniuose vandenyse ties Palanga planuojama skelbti šių metų rudenį. Abu jūrinio vėjo elektrinių parkai užtikrintų maždaug pusę dabartinio Lietuvos elektros energijos poreikio ir sumažintų šalies priklausomybę nuo elektros importo.

 

Energetikos ministerijos informacija