Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

SGD terminalas: dvigubai daugiau dujų importuojama ir užtikrinamas regiono energetinis saugumas

2022 metais beveik dvigubai išaugo importuojamų dujų kiekis per Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą – atgabenta 5 mln. kubinių metrų arba 32,22 TWh gamtinių dujų.  Pernai trečdaliu išaugo dujų importas iš Norvegijos, kurioje po daugiau nei metus trukusio remonto veiklą atkūrė Hamerfesto gamtinių dujų skystinimo gamykla.
 

„SGD terminalas Klaipėdoje – puikus pavyzdys, parodantis, kaip svarbu turėti energetikos infrastruktūrą, užtikrinančią nepriklausomybę nuo vienos šalies. SGD terminalo naudojimas padėjo šaliai ir Baltijos regionui užtikrinti reikalingą gamtinių dujų kiekį atsisakius rusiškų dujų po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą ir smarkiai apribojo dujų srautą į Europą“, - sakė Energetikos ministras Dainius Kreivys.  
 

2022 metais 65 procentai krovinių atgabenta iš JAV, 30 procentų iš Norvegijos (2021 m. nebuvo importuota), 3 procentai iš Egipto ir 2 procentai iš Rusijos. Nedidelis dujų kiekis iš Rusijos buvo įsigytas iki jos įsiveržimo į Ukrainą. 
 

Nuo 2022 m. balandžio 2 d. į Lietuvą rusiškos dujos neimportuojamos. 2021 m. atgabenta buvo 2,6 mln. kubinių metų dujų (17,19 TWh), o rusiškų dujų importas siekė penktadalį visų atgabentų dujų.    
 

2022 m. į SGD terminalą Klaipėdoje konvencinio dydžio dujovežiais buvo pristatyti 36 kroviniai, o metais anksčiau – 15 krovinių.
 

79 procentai apklaustųjų šalies gyventojų mano, kad geopolitiniai įvykiai ir karas Ukrainoje padidino nacionalinės energetinės nepriklausomybės svarbą, o 70 procentų apklaustųjų sutinka, kad atsisakyti agresiją vykdančios Rusijos energetinių išteklių buvo teisingas žingsnis - rodo praėjusių metų vasarą Energetikos ministerijos užsakymu atlikta gyventojų apklausa.  
 

„Klaipėdos naftos" nuotrauka
 

Šaltinis: Lietuvos Respublikos energetikos ministerija