Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Jūros vėjo elektrinių parkų infrastruktūros vystymo planą rengs Lietuvos tiekėjų grupė

Vėjo elektrinių parkų Baltijos jūroje inžinerinės infrastruktūros vystymo planą ir jo strateginį pasekmių aplinkai vertinimą atliks tarptautinį viešąjį konkursą laimėjusi tiekėjų grupė UAB „Ardynas“ ir VšĮ „Pajūrio tyrimų ir planavimo institutas“. Energetikos ministerija su tiekėjų grupe pasirašė sutartį, kurios vertė siekia 1 mln. eurų.  
 

„Nuosekliai įgyvendiname vieną iš svarbiausių Lietuvos energetinės nepriklausomybės projektų – vėjo elektrinių parkų plėtros Baltijos jūroje projektus. Kuo daugiau pasigaminsime vietinės elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių, tuo mažiau reikės jos importuoti, o tai reiškia ir mažesnes elektros energijos kainas gyventojams“, – sako energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė. 
 

Pasak viceministrės, naujai rengiamas teritorijų planavimo dokumentas svarbus tuo, jog sausumoje ir jūroje nustatys tinklų trasą, kuria elektros energija pasieks Lietuvos energetikos sistemą iš jūros vėjo parko Baltijos jūroje.
 

Tarptautinio viešojo pirkimo laimėtojas – tiekėjų grupė UAB „Ardynas“ ir su VšĮ „Pajūrinio tyrimų ir planavimo institutas“ – turės parengti ir įregistruoti inžinerinės infrastruktūros vystymo planą, atlikti jo strateginį pasekmių aplinkai vertinimą. Taip pat tiekėjų grupė turės parinkti vėjo elektrinių parkų jūroje jungčių su elektros perdavimo tinklu sausumoje ir susijusios infrastruktūros vietą, atlikti jūros dugno tyrimus bei įregistruoti teritorijas, kuriose taikomos specialiosios žemės naudojimo sąlygos, nekilnojamojo turto registre.
 

Tiekėjų grupė visus darbus įsipareigoja atlikti per 24 mėnesius nuo sutarties įsigaliojimo dienos. 
 

Planuojama, kad Baltijos jūros teritorijoje beveik 30 km atstumu nuo Palangos ir Klaipėdos iki 2028 metų bus įrengtas iki 700 MW galios jūrinio vėjo elektrinių parkas, kuris per metus galėtų pagaminti iki 3 TWh elektros energijos. Tai sudarytų beveik ketvirtadalį dabartinio Lietuvos elektros energijos poreikio.
 

Šaltinis: Lietuvos Respublikos energetikos ministerija