Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Hakatonas „Portathon 2021“: stiprus sugrįžimas su naujais partneriais

Tarptautinė inovatorių bendruomenė ir 48 valandos, skirtos sprendimų generavimui, – Klaipėdos technologinių renginių vizitine kortele spėjęs tapti hakatonas „Portathon” švartuosis uostamiestyje jau trečiąsyk rugsėjo 24-26 dienomis.

 

Papildoma lokacija – Vokietijoje
 

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas, Lietuvos jūrinis klasteris ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, kaip ir pernai, išlieka „Portathon“ bendruomenę telkiančiu branduoliu. Tarptautinis uosto technologijų hakatonas taip pat užsitikrino 4 tarptautinių projektų – „Secmar“, „Connect 2 Small Ports“, „Liquid Energy“ ir „Exoprodigi“ – palaikymą.
 

Iniciatyva antrus metus iš eilės bus įgyvendinama hibridiniu formatu: pavieniai dalyviai ir komandos susitiks tiek fizinėje lokacijoje Klaipėdos mokslo ir technologijų parke, tiek prie ekranų online. Registracija jau startavo – vietas hakatone užsitikrinti turėtų suskubti iššūkiams atviri startuoliai, studentai ir dėstytojai, norintys padėti jaunimui įgyti praktinės idėjų išvystymo ir įgyvendinimo patirties.
 

IT, laivų statybos, transporto ir logistikos, kitų uoste veikiančių verslo organizacijų atstovai taip pat kasmet sudaro nemažą dalyvių dalį – įvairių sričių specialistams, kurių komandas deleguoja įmonės, šis renginys atveria galimybę naujai pažvelgti į kasdienius procesus, problemas bei ieškoti kūrybiškų sprendimų, pasitelkiant ir išorinių ekspertų kompetencijas bei įžvalgas.
 

Hakatonas grįžta ne vien su ankstesnių metų įdirbiu ir bičiuliais, bet ir naujais partneriais. Hochschule Wismar (Vokietija) prie “Portathon 2021” jungiasi telkdamas uostų technologiniams iššūkiams savo akademinį jaunimą – šis taikomųjų mokslų universitetas, apimantis technologijų, verslo ir dizaino kryptis, taps dar viena fizine hakatono lokacija bei idėjine ambasada.

 

Jungiasi Karinės jūrų pajėgos
 

Skaitmenizacija logistikos sektoriuje, automatizuota uostų įranga, uosto terminalų skaitmenizacija, išmanios transporto ekosistemos, kibernetinis saugumas – pagrindinės hakatono kryptys išlieka, tačiau besijungiančių naujų partnerių dėka atsiras ir naujų akcentų, apimsiančių karinę pramonę bei inovacijas šioje srityje.
 

„Džiaugiamės ir didžiuojamės Karinių jūrų pajėgų palaikymu mūsų renginiui. Šis žingsnis, manau, demonstruoja išties modernų minėtos organizacijos požiūrį į kryptingo bendradarbiavimo atveriamas galimybes plėtoti reikalingas technologijas čia, Lietuvoje. Karo pramonė neabejotinai žengia išvien su technologiniu proveržiu ir jį stimuliuoja, nes iššūkiai, su kuriais susiduria karinės struktūros yra itin sudėtingi bei kompleksiški – tad reikalaujantys specifinių žinių, aukštų kompetencijų. Galiausiai, ekonominis potencialas irgi yra labai reikšmingas aspektas, kuomet kalbame apie karinei pramonei svarbių sprendimų generavimą“, – akcentavo Klaipėdos mokslo ir technologijų parko plėtros vadovas Andrius Sutnikas.

 

Pergalių bendražygiai – mentoriai
 

Pernai greta dalyvių iš Lietuvos, taip pat rikiavosi atstovai iš Švedijos, Vokietijos, Olandijos, Jungtinių Arabų Emyratų. Dalyvauti renginyje pareiškė norą per 80 technologijų entuziastų iš Lietuvos bei užsienio mokslo institucijų, verslo atstovai, startuoliai.
 

Stipriausiomis po 12 finalinių pristatymų pernai hakatone buvo pripažintos komandos iš Kauno kolegijos, Vokietijos bei JAE. Lietuviai apdovanoti už sugeneruotą krantinių būklės monitoringo, pasitelkiant sensorius, sprendimą. Komanda iš Rostoko ir Vismaro universitetų komanda – už išsiliejusių teršalų stebėsenos ir utilizavimo sistemos pasitelkiant dronus sprendimą, Amity universiteto Dubajuje komanda – už inovatyvų konteinerių monitoringo sprendimą.
 

48 valandų trukmės lenktynėse su laiku komandoms talkino 14 mentorių iš Vilniaus, Klaipėdos universitetų, „Vilnius Tech“ , Fizinių ir technologijos mokslų centro bei kitų institucijų, ekspertai iš Lenkijos, Švedijos „Blue Science Park“, Blekingės technologijų universiteto. Dalyvius taip pat konsultavo verslo organizacijų – „Schneider Electric“, „Omega Technology“ – atstovai.
 

Prie šių metų „Portathon“ norintys prisijungti mentoriai registruotis taip pat jau gali čia.